Happy Kids Book Club: Aflevering 1

Boek: Opa’s Camper

AFLEVERING 1: FAMILIE


De band tussen kleinkinderen en hun grootouders is een speciale. Ik heb er niet alleen zelf mooie herinneringen aan, maar geniet er nu ook van om mijn eigen kinderen die bijzonder band te zien creëren en beleven. Daarom viel ik als een blok voor Opa’s Camper, een hartverwarmend kinderboek dat deze relatie centraal zet.

Het verhaal start erg herkenbaar: een meisje beschrijft haar bezoek aan haar grootvader, waarbij alledaagse dingen een gouden randje krijgen, gewoon omdat ze horen bij haar opa. Maar het fijnste bij opa, zo zegt ze, is samen met hem door zijn fotoalbums bladeren. Het hoofdpersonage luistert naar de vele avonturen die opa samen met opie heeft beleefd, terwijl het koppel de wereld rondreisde in een roze camper. Opie is er intussen niet meer, en daarom reist opa ook niet langer. Maar de camper staat nog steeds in de garage, en zijn kleindochter weet opa te inspireren om samen op avontuur te trekken: om nieuwe herinneringen te maken, net zoals vroeger.

Opa’s Camper is dus een boekje dat barst van de liefde: tussen een kleinkind en haar grootvader, maar ook en vooral tussen opa en opie. De liefdevolle manier waarmee opa zijn levenspartner beschrijft, is ontroerend. De manier waarop het door de illustraties in beeld wordt gebracht, is vertederend. Maar het mooiste aan dit boek is de vanzelfsprekendheid waarmee deze liefde wordt gebracht.

“Opa legt het fotoalbum op tafel en lacht. Ik kan zien hoe gelukkig hij wordt van deze herinneringen en hoeveel hij van opie hield.”

Net zoals er geen uitleg wordt gegeven bij het feit dat opa van opie hield, wordt er ook niet expliciet stilgestaan bij het feit dat opie er niet meer is. De liefde en de dood maken deel uit van het leven in deze prachtig geïllustreerde doorsnede ervan. Louter de aanwezigheid van de thema’s is de beste bevestiging van hun normaliteit.

Dat gezegd zijnde, maakte het verhaal veel los bij mijn kleine luisteraars. De vraag naar de ontbrekende oma volgde vlotjes op de vraag naar waarom de camper roze was en niet groen, wat de naam van de hond in de illustraties zou zijn, waarom er ‘patatje’ staat in plaats van ‘frietjes’, waarom er een regenboogvlag hangt in de camper en of opie er niet meer is om dezelfde reden als waarom ‘onze opa’ er niet meer is.

Volgens mij is de beste kinderliteratuur niet alleen die met originele illustraties of creatieve verhalen, maar vooral de boeken die het leven vieren in al haar eenvoud, en die tussen de pagina’s en de regels door voldoende ruimte laten om samen in te vullen vanuit onze eigen ervaringen en fantasie. Opa’s Camper voldoet aan die volledige omschrijving, en heeft daarom een speciaal plekje in onze bibliotheek (en ons hart).

 


Sold out