Happy Kids Book Club: Aflevering 8

Boek: Prinses Kevin

AFLEVERING 8:GENDERNORMEN


Bewust omgaan met hoe de maatschappij verwacht dat kinderen zich gedragen volgens gedateerde gendernormen, vind ik een van de moeilijkere aspecten aan opvoeden. Steeds meer mensen, scholen, merken en winkels doen hun best om dingen minder te bestempelen als ‘voor meisjes’ of ‘voor jongens’. Dat vertaalt zich over het algemeen naar een groter ‘uniseks’ aanbod, en naar een veel lagere drempel voor meisjes die grijpen naar traditioneel ‘mannelijke’ spullen of activiteiten.

In de omgekeerde richting heerst er nog steeds een groot stigma, waar we ons best met zijn allen zo hard mogelijk tegen verzetten. Waarom zou het een probleem zijn als jongens willen zorgen voor een pop of zich willen verkleden als meisje? Er is niets zwak of minderwaardig aan vrouwelijke rolmodellen, toch? “Prinses Kevin” is daarom een boek naar mijn hart dat ik cadeau zou willen doen aan elke ouder of opvoeder.

Het verhaal van Kevin wordt zo zalig no-nonsense gebracht, en gaat daarmee voorbij aan de ‘gewichtigheid’ en sérieux die zo vaak gepaard gaat met dit soort topics. Vaak krijg je er – goedbedoeld – een monoloog van een of andere ouderfiguur bij geserveerd, die erop hamert dat iedereen ok is zoals ze zijn. En dat kan mooi en nodig zijn voor sommige kinderen, maar het kan ook wel wat betuttelend overkomen – zeker bij kinderen die er eigenlijk zelf al veel minder problemen rond maken of zien.

Dit boek doet de realiteit niet mooier voor dan ze is: Kevin krijgt wel degelijk te maken met onbegrip wanneer hij op school, verkleed als prinses, geen enkele ridder kan overtuigen om zijn hand vast te houden. Dat houdt hem niet tegen, hij doet gewoon waar hij zin in heeft. Hij heeft het ook gewoon veel te druk met proberen lopen op hoge hakken, een jurk die te strak zit en make-up die prikt in zijn ogen.

Kevin beslist op het einde van het boek dan ook dat prinsessen overroepen zijn, en beslist dan doodleuk om zich volgende keer als zeemeermin te verkleden. Het einde is dan ook een perfecte samenvatting van het hele boekje: het is niet hoogdravend en het maakt de dingen niet ingewikkelder dan ze zijn. Net zoals het volkomen normaal is dat de papa van Kevin’s vriendin Julia heel goed kan koken, maar niet goed is in het maken van drakenkostuums.

 

Kortom – Prinses Kevin erkent het bestaan van gendernormen maar trekt zich er simpelweg niet veel van aan. Het is ad rem en gevat en perfect leesvoer voor ouders en kinderen die het eens zijn met Kevin:

“En trouwens, niemand heeft ooit gezegd dat alleen meisjes zich mogen verkleden als prinses. Dat ìs toch zo? Het maakt hem ook niks uit als de meisjes uit zijn klas zich verkleden als cowboys of ridders. Ze doen maar lekker wat ze willen.”


Sold out