Happy kids Book Club: Aflevering 7

Boek: Altijd wat te vieren

AFLEVERING 7: GELUK


Kinderen zijn van nature zo goed in het appreciëren van de kleine dingen in het leven: een lekker vieruurtje of dessert, een avond laat opblijven, een extra verhaaltje voor het slapen… Voor hen zijn dat immers helemaal geen kleine dingen. Volwassenen daarentegen, lijken tegenwoordig boeken en cursussen over mindfulness nodig te hebben, om terug oog te krijgen voor de alledaagse dingen die het leven zo mooi maken. 

Voor iedereen die het kind in hun leven wil aanmoedigen om de kleine gelukjes te blijven vieren – en misschien ook het kind in zichzelf weer naar boven wil halen – is “Altijd wat te vieren” een gouden tip. Het is een klein boekje vol vrolijke, gevatte en grappige gedichtjes. Sommige gaan over meer voor de hand liggende feestjes zoals verjaardagen, maar andere gaan gewoon over het leven. 

Het is dus zeker een dankbaar boek om cadeau te doen of erbij te nemen op verjaardagsfeestjes, want niets gepaster op het feest van een kleuter dan bijvoorbeeld dit versje uit “Jarig” van Hans en Monique Hagen: 

“er mogen veel cadeautjes komen
met de kinderen erbij
iedereen krijgt taart
en de pakjes zijn voor mij.”

Voor grotere kinderen zitten er ook gevoelige gedichten tussen, die kunnen helpen om grote emoties onder woorden te brengen. Zoals dit stukje uit “Alles” van Eva Gerlach: 

“Is er iets schat? En ik
zei zonder geluid Ja ma.
Het is feest vandaag. Ik besta.”

Maar “Altijd wat te vieren” is er ook om op een doodgewone dinsdag de focus te verleggen op wat het leven elke dag weer de moeite waard maakt. Zeker tijdens de moeilijke ochtendspits– wanneer kinderen àlles liever doen dan zich aankleden om naar school te vertrekken – kan An Verstraete bijvoorbeeld een samenzweerderig hart onder de riem steken: 

 “en ik stop 
stop 
stop 
met zingen 

zodat ik er klaar voor ben: 
voor deze doordeweekse dag 

but aaj rok en rol vanbinnen” 

De rode draad van het boek wordt mooi omschreven door de ondertitel: “Gedichtjes om gelukkig van te worden.” Het is niet alleen bijzonder om samen met je kind op zoek te gaan naar een versje dat past bij haar gevoel of de gelegenheid – is het ook een boek om stiekem zelf te lezen als herinnering aan de schoonheid in het dagelijkse leven. En als je daar zelf helemaal overtuigd van bent, deel je dat enthousiasme eens zo gemakkelijk met de kinderen om je heen.  

En is dat niet het mooiste cadeau – dat je kinderen niet afleert om enthousiast te worden over iets klein, maar dat je hen aanspoort om dat talent te blijven ontwikkelen de rest van hun leven. 


Sold out