Happy Kids Book Club Aflevering 4

Boek: Wat wil ik worden?

AFLEVERING 4: ZELFVERTROUWEN


Wat wilde jij worden toen je klein was? En vraag je nu aan kinderen wat ze willen worden wanneer ze groot zijn? Onlangs nog maakte iemand over deze vraagstelling een opmerking, die ik voortaan met me meedraag: “Kinderen zijn toch al iemand?” En effectief, als ik aan mijn dochters vraag wat ze willen worden, antwoorden zij in de tegenwoordige tijd: “Ik ben een ballerina!” of “Ik ben een toverheks!”

Misschien is de titel “Wat wil ik worden” dan ook niet 100% perfect, maar de rest van dit prentenboek maakt dat meer dan goed. Want hoewel het verhaal start in de toekomstige tijd, wordt al snel duidelijk dat de personages vooral vandaag, nù al, bezig zijn met wat hen passioneert en inspireert. Vanaf de derde pagina staat de tekst dan ook in tegenwoordige tijd: want wie heeft het geduld om te wachten tot ie volwassen is, voor zichzelf te smijten in een favoriete bezigheid?!

Het grote thema van dit boek is dus precies dat: wat doet je dromen, waarvan gaat jouw hart sneller slaan? De focus ligt niet op beroepen, maar op grootse ambities. Niet om de beste of grootste te worden, maar wel om iets van betekenis te doen in het leven. Of dat nu wil zeggen dat je als superheld een leger monsters verslaat, een konijn van waterpokken geneest, of als grappenmaker je mama aan het lachen brengt.

Mooi is dat – die verschuiving van ‘waarde creëren’ naar het ontdekken van je eigen talenten, los van hun economische omkadering. Het hele verhaal worden fantasie en realiteit dan ook mooi met elkaar verweven: naar bed gaan, wordt plots je ruimteschip betreden, en in bad gaan, betekent de start van een piratenavontuur.

“Dus, droom de mooiste dromen, ook al ben je klein.
Want als je in jezelf gelooft, kun je alles zijn.”

Doorheen het boek ontdekken lezers via de mooie, inclusieve illustraties (de vier kindjes zien er allemaal anders uit, en één jongetje heeft een prothesebeen) dat alle kinderen net hetzelfde kunnen en dromen: van robots bouwen en gevaarlijke expedities ondernemen, tot gezellig knuffelen met mama. En zo kom ik weer bij mijn initiële gedachte – dat kinderen ook al gewoon genoeg zijn, zoals ze vandaag zijn. Want naast het aansporen van zelfvertrouwen en enthousiasme om je dromen waar te maken, is dat mijn lievelingsboodschap in het boek: dat je gerust zoveel mag fantaseren als je wil, maar dat het allerbelangrijkste helemaal geen moeite meer kost – gewoon jezelf zijn.


Sold out